Gianfranco Ferre

Gianfranco Ferré a fost un designer italian care a câștigat porecla de „Arhitectul modei”, atât pentru desenele sale, cât și pentru experiența sa de arhitect. Născut în Legnano, Italia, Ferré a obținut o diplomă de arhitectură la Politecnico di Milano, dar a început să lucreze aproape imediat în industria modei. Mai întâi designer de accesorii, apoi mai târziu designer de haine de ploaie, Ferré s-a orientat către moda femeilor odată cu formarea propriei sale companii, Baila, în 1974. Prima sa colecție de femei semnată a fost prezentată în 1978, cu o colecție pentru bărbați în 1982 și haute couture debutând în 1986. A fost numit director stilistic al Christian Dior în 1989 și și-a împărțit timpul între Paris și propria sa casă de modă din Milano. Va rămâne cu Dior până în 1997, când a revenit la proiectarea exclusivă a modelor sub propriul său nume.

Conexiunea dintre arhitectură și designul modei s-a exprimat în desenele lui Ferré prin structurile lor rigide și liniile curate. Este cel mai renumit pentru cămășile sale albe, clare, simple, dar elegant împodobite cu mansete sau volane stratificate. Ferré a consolidat legătura dintre arhitectură și modă prin aderarea la Domus Academy, o școală postuniversitară de design din Milano, în calitate de profesor fondator al Departamentului său de design de modă.

Ferré a câștigat de șase ori prestigiosul premiu de modă Occhio d'Oro („Ochiul de aur”) pentru cel mai bun designer italian, iar prima sa colecție de haute couture pentru Dior a primit premiul De D'Or („Degetarul de aur”).

Ferré a oferit îmbrăcăminte sub etichetele Gianfranco Ferré (pentru femei), Ferré (confecții pentru bărbați și femei, cunoscute anterior sub numele de „White Label”), GF Ferré (moda sportivă pentru bărbați și femei mai tinere), Ferré Milano ( îmbrăcăminte casual) și parfumuri Gianfranco Ferré.

Primul parfum al companiei, Gianfranco Ferre for Women, a fost lansat în 1984. Multe dintre parfumuri includ Gianfranco, Ferré sau Gianfranco Ferré ca parte a numelui.

Gianfranco Ferré a încetat din viață în 2007, la doar 62 de ani și la vârful carierei sale. Casa de modă continuă sub actualii creatori, Stefano Citron și Federico Piaggi. Licența pentru parfumuri este deținută de ITF Cosmetics, iar parfumurile continuă să fie produse sub marca Ferré.