Lalique

Lalique este o casă franceză de design de sticlă fondată de artistul, maestrul ceramist și bijutier René Lalique. Născut în micul sat Ay în 1860 și crescut atât în Paris, cât și în Ay, tânărul René a dezvoltat o fascinație pentru lumea naturală care s-ar exprima pe deplin în lucrările de artă ulterioare. A studiat formal arta la Colegiul Turgot, dar a fost forțat să plece când tatăl său a decedat. La vârsta de 12 ani, a început o ucenicie cu un aurar parizian, urmând cursuri seara când putea. Și-a putut continua educația la Sydenham Art College din Londra.

S-a întors în Anglia și a lucrat ca artist independent, proiectând în același timp bijuterii pentru case apreciate precum Cartier și Boucheron, înainte de a se angaja în propria afacere în 1885. Bijuteriile de la acea vreme puneau accent pe cantitatea de pietre prețioase dintr-o bucată, designul fiind mai puțin important. Lalique a schimbat cursul bijuteriilor pentru totdeauna cu aceste piese inspirate din natură, care au reprezentat animale și forma feminină. Unul dintre cei mai cunoscuți (și cei mai plagiați) bijutieri ai celebrei perioade „Art Nouveau”, Lalique și-a transformat în cele din urmă atenția de la bijuterii la articole de sticlă, cu un succes și mai mare.

Lalique a colaborat cu Francois Coty pentru a dezvolta vase frumoase pentru parfumuri, un concept revoluționar la acea vreme. Parfumul la vremea aceea era vândut în flacoane obișnuite de sticlă, iar femeile care l-au cumpărat trebuiau să cumpere și decantatoare scumpe și ornate pentru casa lor, dacă doreau să le depoziteze într-un vas mai atractiv. Lalique a conceput acum legendarele containere și etichete frumoase pentru unele dintre succesele timpurii ale lui Coty, precum L'Effleur și Ambre Antique. Cealaltă lovitură de strălucire a lui Lalique a fost în proiectarea unui proces de fabricație care a permis producția sticlelor la scară masivă, reducând astfel costurile și făcând produsul mai accesibil și disponibil pe scară largă.

Acest nou concept de comercializare a parfumurilor în vase frumoase capturate și Lalique vor continua să proiecteze sticle pentru Roger & Gallet, Guerlain, Molinard, d'Orsay și Worth, printre altele. Una dintre cele mai memorabile creații ale sale este frumoasa flacon de porumbel pentru L'Air du Temps, de Nina Ricci.

Sticla a devenit mijlocul în care Lalique și-a concentrat eforturile pentru tot restul vieții. Nu se limitează la pur și simplu sticle de parfum, el a proiectat, de asemenea, instalații arhitecturale și ornamente pentru hote pentru automobile de lux.

Lalique a încetat din viață în 1945, dar talentul său artistic a fost transmis de-a lungul generațiilor. Nepoata lui Lalique, Marie-Claude, care era și producător de sticlă, a decis să-și creeze propria linie de parfum în 1992, reînviat tradiția bunicului său de a oferi parfum în vase frumoase. Parfumurile sunt produse împreună cu Art & Fragrance, iar din 1994, edițiile limitate de lux ale parfumurilor companiei sunt oferite în fiecare an în sticle sculpturale.